Updates januari 2022

Na het kerstdiner en de nieuwjaarsbrieven starten wij opnieuw aan het volgende deel van ons sportjaar.

Op 10 en 11 januari starten de nieuwe lessenreeksen wei wu wei qigong. Als je goede voornemen voor 2022 is om meer rust en evenwicht in je leven in te bouwen, dan kom je best naar de eerste gratis en vrijblijvende proefles. Neem contact op met Mol (of klik op de foto hiernaast) voor alle info en om je aan te melden voor de proefles!

Heb je de ademhalingsworkshop op 2 december gemist? Schrijf je dan zeker in voor de volgende editie op donderdag 20 januari. Je krijgt een aantal makkelijke en efficiënte ademhalingstechnieken, een beetje theorie rond ademen en een uitnodiging om even stil te staan en een adempauze te nemen. Neem contact op met Mol (of klik op de foto hiernaast) voor alle info en om je in te schrijven! 

Heb je je ingeschreven voor een half jaar conditielessen, Zumba en jazzdans? Dan kan je nog even verder komen sporten. Onze tweede jaarhelft start op 24 januari en biedt jou 16 weken lang een uitgebreid pallet aan beweging aan, van rustig en bedachtzaam tot een beetje meer pittig en voorzien van een beetje extra uitdaging. Hier vind je een overzicht van al onze lessen.

Wens je meer info? Mail ons!

Je ziet – we blijven jou uitnodigen om mee te komen bewegen. Want blijven bewegen is gezond. Meer nog. Heel ons leven blijven bewegen is nodig om gezond te blijven. Lees hieronder hoe dat in elkaar zit.

Mensen zijn geëvolueerd om heel hun leven fysiek actief te zijn en hebben dat nodig om gezond te blijven

Een deel van het artikel van Luc De Roy (VRT nieuws van dinsdag 23/11).
Klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Hoe en waarom is fysieke activiteit ingebouwd geraakt in de menselijke biologie? Een nieuwe studie van onderzoekers van de Harvard University somt een aantal evolutionaire en biomedische bewijzen op voor het feit dat mensen, die geëvolueerd zijn om nog tientallen jaren te leven nadat ze gestopt zijn met zich voort te planten, ook geëvolueerd zijn om relatief actief te blijven op hogere leeftijd.

De onderzoekers zeggen dat fysieke activiteit op hogere leeftijd energie verschuift van processen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid naar mechanismen in het lichaam die de gezondheid verbeteren.

Hun hypothese is dat mensen geëvolueerd zijn om fysiek actief te blijven ook als ze ouder worden – en door dat te doen wijzen ze energie toe aan fysiologische processen die de gestage aftakeling van het lichaam in de loop van de jaren vertragen. Dat geeft een bescherming tegen chronische ziekten als cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2 en zelfs sommige kankers.

“Het is een wijdverspreid idee in de westerse samenlevingen dat het normaal is als we ouder worden, van het kalmer aan te gaan doen, minder te gaan doen en met pensioen te gaan”, zei Daniel Lieberman. “Onze boodschap is net tegenovergesteld: naarmate we ouder worden, wordt het nog belangrijker om fysiek actief te blijven.” Lieberman is een evolutionair bioloog aan de Harvard University en de belangrijkste auteur van de studie.

Het onderzoeksteam, waartoe ook twee onderzoekers van de Harvard Medical School behoren, denkt dat hun studie de eerste gedetailleerde evolutionaire verklaring geeft van waarom een gebrek aan fysieke activiteit als mensen ouder worden, het risico op ziekten verhoogt en de levensduur vermindert.